Media

Szanowni Państwo

  • przyjmuję zlecenia na felietony, reportaże i artykuły o szeroko pojętej kulturze winnej: wino i regiony winiarskie, degustacje, kulinaria, serwis, enoturystyka
  • jeśli potrzebują Państwo kogoś profesjonalnego i nie bojącego się kamery, aby opowiedział o Waszym winie, Waszym produkcie, przedsięwzięciu czy też inicjatywie w sposób przystępny, fachowy i z uśmiechem … proszę o kontakt! Z pewnością wynik naszej współpracy przyniesie Wam wiele korzyści i poczucie zadowolenia z dobrze ulokowanego zaufania, tak ważnego w biznesie
  • od kilkunastu lat pisuję o winie w naszych branżowych wydawnictwach szerząc kulturę picia wina. Moje artykuły można znaleźć np. pierwszych wydaniach Magazynu Wino, w kilkunastu wydaniach Świata Wina czy w kilkudziesięciu wydaniach Menu Smakosza
  • aktualnie, od kilku lat współpracuję przy powstawaniu Magazynu Alkohole. Zawiera on unikatowe i nigdzie indziej niepublikowane informacje i ciekawostki, traktujące o kulturze tworzenia, przechowywania i degustowania różnych rodzajów alkoholu – od tych najbardziej powszechnych, po te najbardziej wyszukane. Ciekawie, konkretnie i estetycznie w formie i treści. Dostępny wyłącznie w sieci Tesco. Magazyn ten wielokrotnie był nagradzany m.in. 2013 i 2014 roku Złotymi i Srebrnymi Szpaltami Roku, w kilku kategoriach.

Poniżej odnośniki do konkretnych moich artykułów w wybranych numerach:

 

TESCO - Magazyn Alkohole

 

SMAKI ZIMY 2014

smaki zimy 2014Alfabet wina − pojęcia winiarskie
CABERNET SAUVIGNON

Jeden z najważniejszych czerwonych szczepów winogron świata! Jest podstawową odmianą winorośli w Bordeaux, ale występuje niemal wszędzie, gdzie uprawia się winorośl – to król wszystkich szczepów!
Co spotkamy w cabernecie?
Porzeczkę – głównie czarną, trochę wiśni, przyprawy korzenne, dym, lukrecję, żywicę... więcej na stronach 20 - 21


SMAKI JESIENI 2014
smaki jesieni 2014Sommelier poleca
Oceniamy dwa wina z wyjątkowo słonecznych krajów. Białe wina z RPA i Włoch z pewnością ocieplą atmosferę jesiennych wieczorów.  więcej na stronach 26 - 27

Podręczna ściąga pojęć z winem związanych
ASZU

Oznaczenie na etykiecie wina z Tokaju, świadczące o jego wysokiej jakości. Określenie to oznacza etap dojrzewania winogron uprawianych w regionie Tokaj-Hegyalja na Węgrzech
i w rejonie Tokaj na Słowacji (tam używa się słowa cibeb).
Porzeczkę – głównie czarną, trochę wiśni, przyprawy korzenne, dym, lukrecję, żywicę... więcej na stronach 28 - 32


SMAKI LATA 2014

smaki lata 2014Nadchodzi owocowa rewolucja

Ostatnie lata odmienia polski rynek alkoholi. Można w sumie mówić o małym przewrocie alkoholowych przyzwyczajeń. Rewolucji odbywającej się w naszych kieliszkach towarzyszy równie udana przemiana kulinarnych upodobań. Pijemy i jemy z każdym rokiem bardziej przemyślnie, kolorowo i zdrowo. więcej na stronach 4 - 7

 


PRZEDSMAK WIOSNY 2014

wiosna2014

Magiczny trójkąt - czyli o winie, siarce i beczkach.

Siarka i jej związki są wykorzystywane w przemyśle winiarskim od wielu lat. Mimo to ich obecność na etykietach win wciąż budzi niepokój. Jak jest naprawdę? Jaką rolę odgrywa siarka w procesie produkcji wina? więcej na stronach 22 - 23

Sommelier poleca

Przedstawiamy kolejne wina godne polecenia. Cała seria FIRST CUP LIMITED RELEASE stworzona jest z myślą o tych, którzy nie lubią pić wina samego, tylko podpierają je dobrze dopasowaną kuchnią. więcej na stronie 24

 


SMAKI SYLWESTRA 2013

sylwester2013

Degustacja

Wina z serii Vineyeards World of Wines to ogromny wybór szczepów i regionów. Specjalnie dla Państwa sprawdzamy wybrane egzemplarze.więcej na stronach 26 - 27

Sommelier poleca

Podczas grudniowych zakupów chętnie sięgamy po czerwone wina. W naszym koszyku nie brakuje też typowo sylwestrowych egzemplarzy, czyli szampanów i win musujących. Poniżej sprawdzone propozycje do domowej karty win. więcej na stronach 28 - 29

W czym powinien pływać świąteczny karp?

Sztuka prawidłowego doboru wina do potraw, w szczególności do świątecznych dań, to jedna z gwarancji udanych świąt. Niewiele potrzeba aby pyszną szynkę upieczoną przez babcię Jadzię, popsuć źle dobranym winem. więcej na stronach 30 - 32

Sztuka digestifu na trawiecie i dla kontemplacji

Sława trunków, które ratują nasze samopoczucie po zbyt obfitym posiłku, jest szeroka. Digestif w swoim współczesnym założeniu ma nie tylko być katalizatorem, ale także eleganckim i miłym zakończeniem złożonego obiadu czy kolacji. więcej na stronach 66 - 67

 


SMAKI JESIENI 2013

Zanim pójdziemy kupić wino...

Chciałbym Państwa namówić do baczniejszego przyjrzenia się temu, co i jak podajemy w domu nie tylko dla naszych przyjaciół, rodziny, ale i dla siebie czy współmałżonka.
Na początek absolutne podstawy, czyli co warto wiedzieć, zanim pójdziemy na zakupy. więcej na stronach 26 - 27

Sommelier poleca

Dwa czerwone, szczególnie wyselekcjonowane wina, degustowane i ocenione przez naszego eksperta. Jakich doznań nam dostarczą? Pamiętajmy przy degustacjach o trzech zmysłach: OKO, NOS i USTA.  więcej na stronach 34 - 35


SMAKI LATA 2013

 Argentyna to nie tylko wino...
... to również kraina słynąca z wołowiny, yerba mate, tanga, kultu piłki nożnej, przepięknych widoków i deseru dulce de leche. Jednak wina mają tam na tyle wysoką pozycję, że dostępne są nawet w tamtejszych restauracjach typu fast food, które cieszą się globalnym zasięgiem, a buteleczka pysznego merlotastanowi część zestawu z hamburgerem w roli głównej.  więcej na stronach 18 - 20

Okiem znawcy - Sommelier poleca

Specjalnie dla Państwa wybraliśmy dwa wina, które nasz ekspert szczegółowo opisał. Dodatkowo przypominamy, jak w prawidłowy sposób je degustować. Warto wiedzieć, że degustację dzielimy na kilka etapów, z których najważniejsze to OKO, NOS i USTA. więcej na stronie 24

Jak pić wino w upalne dni i wieczory?

Z każdym dniem temperatura rośnie, a wraz z nią rośnie również nasze pragnienie. Często to właśnie alkoholem nawadniamy organizm. Nie zawsze jednak przynosi to dobre skutki. Podpowiadamy zatem, jak pić, by zachować zdrowie i nie popaść w konsumpcyjną nudę. więcej na stronach 32 - 34