Ale Jaja!
Tak, tak, będą i to nie lada, jak pod świąteczne pisanki otworzycie jakieś zacne wino … a tu ZONK!
Zapewne część osób lubiących wina wie, że z jajami wino nie do końca łatwo się przyjaźni, ale nie jest aż tak źle, że nie dam rady nic polecić.
Najważniejsze jest zapisanie sobie w pamięci, że samo żółtko (najgorzej jak na twardo) nabiera gorzkiego posmaku, gdy popijane jest czerwonym tanicznym winem.
Gdy jednak weźmiemy pod uwagę różne inne składniki towarzyszące jajkom zaczyna się zabawa. Wszelkie lekkie i młode białe wina, bez posmaku dębowego będą pasować pod omlety z nadzieniem i przeróżne quiches. Tutaj mogą pokazać się z dobrej strony młode, białe Burgundy, nowo światowe (najlepiej z Nowej Zelandii) Sauvignon Blanc, kalifornijskie Chardonnay unoaked, niemal cała Alzacja z Pinot Gris na czele, oczywiście włoska wersja czyli Pinot Grigio i na koniec wina ze szczepu Semillion. Jaja z majonezem można podlać dobrym, świezym Fino lub zacną Manzanillą – faszerowane tym bardziej – z szynką, szczypiorkiem etc. Dla preferujących puszyste omlety wszelkie lekkie musiaki około wytrawne, jak champagne, cava czy prosecco będą dobrą propozycją.
Dla ortodoksyjnych wielbicieli czerwonych wina mam smutną wiadomość … jednym z niewielu win, które jeszcze jakoś dają radę z jajami są wina z regionu Beaujolais czyli lekkie i niemal beztaniczne wina oparte na szczepie Gamay. Dla tych, którzy lubią taninę i moc … proponuję przeczekać, aż na stole wyląduje kaczka… bez jaj
No to będą ładne jaja!
Zatem życzę SMACZNEGO I WESOŁEGO JAJKA !!!
Bodega Toro Albala, D.O. Mortilla-Morilles, Fino del Lagar ELECTRICO … to klasyczne fino w orzechowym (o.włoski) fraku, z lekko słonym krawatem i pikantnej butonierce. Cudeńko idealne pod sukienki w owoce morza, pod spódniczki z wszelkich jamonów i pończoszki z kindziuka. Nie wspomnę o bluzeczkach w oscypki – ale nie wędzone! Te z solanki
W temacie Wielkiej NOcy – wino zacne pod jaja z majonezem, także te faszerowane
Prosecco …zacny partner dla puszystych omletów!