CABERNET SAUVIGNON
CABERNET SAUVIGNON – jeden z najważniejszych czerwonych szczepów winogron świata! Składnik tak wielkich wina jak Château Margaux, Château Lafite-Rothschild, Château Latour czy Château Mouton. Zatem jest podstawową odmianą winorośli w Bordeaux, ale występuje niemal wszędzie gdzie uprawia się winorośl – to król wszystkich szczepów! Co spotkamy w cabernecie? Porzeczkę – głównie czarną, trochę wiśni, przyprawy korzenne, dym, lukrecja, żywica … Jeśli caberneta zmieszamy z innym szczepem, a nadaje się na to idealnie, powstanie wiele innych bardziej złożonych wersji pierwotnych nut zapachowych i aromatów. CS to także jeden z najlepszych szczepów dedykowany starzeniu – zawiera sporą ilość tanin (garbników) – jego leżakowanie w dębowych beczkach powoduje zachwyt koneserów. Pochodzi z terenów dzisiejszej Albanii, jest dość odporny na choroby, szkodniki i mróz, mało wymagający, lubi suchą glebę, ale nie lubi mokrej jesieni. Nie jest bardzo wydajny i nie wypada dobrze, jako młode wino. Dla wielu poza Bordeaux, to Kalifornia jest najlepszym regionem dla tego szczepu – a tam opus magnum dla tej odmiany jest wino o nazwie OPUS ONE- gdzie CS stanowi zdecydowaną większość. Inni twierdzą , że we Włoszech znajdziemy kontrpropozycję dla bordoskich gigantów. Takim znakomitym cabernetem, nowoczesnym, ale i beczkowym, robionym na wzór bordoski jest słynna SASSICAIA z winnicy San Guido w Toskanii. Sassicaia jest pierwszym włoskim winem, które otrzymało własny status DOC, jako wino z pojedynczej winnicy.