ODMIANY: ALLEGRO, REGENT i niewielka domieszka RONDO
Zanim zanurzyłem nos w kieliszek nie tylko z podziwem oglądałem piękną etykietę ( autorem jest polski artysta Władysław Edward Gałka ), ale i poczytałem, co o nim napisał jego twórca, Mirek Krasnowski:
– fermentacja trwała dwa tygodnie w temperaturze tylko 10 C !
– klarowane było grawitacyjnie i niefiltrowane ! O To już lubię, takie wina powinny mieć i owoc, i ciało i wyrazistość … nie będzie walczyka, myślę sobie … będzie heavy metal thunder!
– UWAGA od pana Mirka: podobno 2018 nie był rocznikiem wróżącym długie starzenie
***
PARAMETRY ( szczegółowe ):
– alkohol 12,2 %
– cukier 2,6 mg/1 litr
– kwasy 5,9
– siarka 112
Siarki jak widzicie, jest trochę więcej niż w standardzie winnicy ZODIAK z uwagi na wysokie pH ( 3,2 ), które jest efektem sporej ilości kwasu bursztynowego, a ten wyjątkowo słabo w tym winie tym razem zdysocjował się. Takie pH stwarza zakażenie wina. To oczywiście uwagi Mirka Krasnowskiego.
OKO
(zdjęcia proszę ) … jak widać jest w miarę klarowne jak na niefiltrowane, co zaskakuje! … czyż wino nie jest ładne?
jest nasycone średnio i powiedziałbym że jak na użyte odmiany jest zaskakująco kolorystycznie klasycznie – brawo!
Mamy tu regularną, dość gęstą łzę, obserwując to wino w kieliszku cieszymy się jego budową.
NOS 1 … Och Ty! Tu jest to co kocham w winach najbardziej, ta poetycka rustykalność na „Dzień dobry” ! Mam nadzieje, że powoli zaniknie, ale to oznaka poważnie zbudowanego i smakującego (mam nadzieje ) wina…
Rustykalność wina w tym przypadku to mała obórka, która tak często spotykana jest w zacnym Chianti Classico, no co … och, ach, Matko Buska, jest miło !
Za obórką schowała się śliwka w czekoladzie mlecznej i liść laurowy, och Ty !
NOS 2 … wiśnia, porzeczka czarna i eukaliptus
USTA … soczyste średnio plus, ale dość grzeczne ogólnie. Znowu mamy wino ( jak na ZODIAK przystało ) eleganckie i wymuskane momentami. I taniny i kwasowość zachowawczo z plusem, taka miła średnia, lekko wychylająca się z okna InterCity… tak aby fryzury nie popsuć, ale by parę komarów złapać w zęby, bo przecież wino nam się podoba i z uśmiechem je pijemy. Troszkę brakuje mi ciała w samym środku, chociaż wokół ust, podniebienia materiały do analizy sporo, jest nawet pikanteria…
Daje wino pół godziny napowietrzenia i powrót mega piękny … Możecie mnie zabić, powiesić, napiętnować, ale ja mam w kieliszku ( i nos i usta ) Toskanię … kurde mole, toż to najprawdziwsze młode, ale już pijalne Chianti Classico!!!
Mirek, tak to miało być? Jeśli tak, to znowu czapka z głowy i wycieram podłogę …
DOBÓR WINA DO POTRAW:
* na NIE są zwykłe szynki i zwykłe żółte sery – wino dominuje i nie daje szans tapasom …
* w dziale MOŻE BYĆ zapisujemy dojrzałego camemberta, czekoladę mleczną z orzechami, wołowinę na zimno z chrzanem oraz zwykłe oliwki
* dział „IDEALNIE SMAKUJE Z … ” reprezentują :
– salceson biały wyraźnie doprawiony czosnkiem i kminkiem
– gulasz wieprzowy ze sznytem pomidorowym
– Stary Olender – biedronkowy ser dojrzewający przez 8 m-cy
– oliwki z sardelą
– i miły „trójkącik” czyli Olender + czekolada mleczna + nasze wino … ależ to płynie !
PODSUMOWANIE:
Co to pisać wiele, wino do tapasowania jak powyżej, dla wszystkich, którzy lubią toskański sznyt. Jak widać po doborze i efekcie nietuzinkowego doboru tapasów , polskie „papu” z polskim winem jest w pytę !
Temperaturę proponuję jednak nieco niższą niż 18 C … 14 – 15 C będzie na start świetna. Gdy wino zacznie łapać tlen i ocieplać się, będziecie doświadczać coraz to większych „oświeceń” i zachwytów. Smacznego !
A! Zapomniałem … korek ponownie do pochwalenia! Jest dobrze! Mirek cierpi, że ten rocznik nie wytrzyma zbyt długo i że za dwa lata wino zacznie umierać. A ja twierdzę, że z tym korkiem , w dobrych warunkach, w pozycji na lenia wytrzyma trzy , a może cztery
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.