AOC – Apellation d’Origine Controlee

AOC – Apellation d’Origine Controlee czyli kontrolowana nazwa pochodzenia wina we Francji.

Czy nie zdarzyło się Państwu mieć butelkę wina francuskiego w rękach, gdzie gąszcz liter przyprawiał o zawrót głowy, a kolorów i ładnych obrazków było jak na lekarstwo? Wśród wielu określeń jakie spotkamy na etykiecie warto poszukać powyższego.

AOC to termin określający i gwarantujący zarazem pochodzenie wina i jego jakość. Oznaczenie to gwarantuje, że wino zostało zrobione według ściśle określonych zasad panujących w danym regionie.

Na terenie Unii Europejskiej używamy w zależności od kraju pochodzenia innych określeń równorzędnych w danym kraju dla terminu francuskiego. I tak na przykład wina hiszpańskie mają skrót DO (Denominacion de Origen), we Włoszech spotkamy się z DOC ( Denominazione d”OrigineControllata) a w Portugalii Denominacao de Origem Controlada ( DOC). Wchodząc w szczegóły apelacji lub też denominacji znajdziemy tam informacje na temat tego jakie szczepy winogron są dopuszczone do produkcji przedmiotowego wina, jakie są granice regionu, minima zawartości alkoholu, okres starzenia w beczkach, ile można wytłoczyć moszczu i jaka jest dopuszczalna wielkość zbioru z jednego hektara. Znajdując na etykiecie informację o kontrolowanej nazwie pochodzenia wina klient otrzymuje gwarancję, że butelka wina, którą trzyma w rękach jest co najmniej przyzwoitej jakości.

Warto wiedzieć, że niżej od win z apelacją pozycjonowane są odpowiednio wina regionalne, a na końcu wina stołowe – te ostatnie wytwarzane są najmniej rygorystycznie, dlatego też najczęściej są tanie i niskiej jakości.

Możesz również polubić…