ARS IN VITRO!
ARS IN VITRO! Sztuka w szkle!To czerwone, wyraziście wytrawne wino pochodzi z hiszpańskiego regionu Navarra D.O. Obecnie mamy już rocznik 2016.
Winorośla odmian tempranillo (90% ) i merlot (10%) użyte do produkcji tego wina mają od nieco ponad 10 do 40 lat. Ten przedział „wiekowy” dziwnie z czymś się kojarzy, prawda?
Niefiltrowane, dojrzewa dwa lata w specjalnych betonowach „kadziach” … i ma aż 14% !!! Jest MOC !
Charakteryzuje się pięknym wiśniowym kolorem z ciemnorubinowymi refleksami. Przypomnę , że to wino z gór Navarry! … a w zasadzie z górskiej doliny – YERRI. Zatem musi doskonale oddawać jej charakter – i tak jest! Jest mineralne, momentami grafitowe z intensywnymi aromatami owocowymi i kwiatowymi. Wśród kwiatów dominują fiołki, a wśród owoców wiśnie, czarne porzeczki, jagody i truskawki.
W smaku jest świeże, z długą końcówką, ale taniny zaznaczając swoją obecność sugerują wymownie, że to wino pod tapas!
Sugestia kulinarna to gulasz, czerwone mięsa, dziczyzna, drób, jamony i sery, ale też pieczone i grillowane warzywa w oliwie, faszerowane, wegetariańskie tłuste dipy i sajgonki.
Dlaczego warto je pić? Powodów jest kilka:
1. poziom tanin jest tutaj dość wysoki, a zatem mamy tu resweratrol czyli „olej” życia!
2. wino powstało wg standardów wina biologicznego – bez chemii, pestycydów, herbicydów
3. ma obniżoną zawartość SO2
4. pochodzi z czystego, nieskażonego przemysłem regionu
5. . . i kosztuje mniej niż myślicie … bo mniej niż butelka podobnej pojemności przeciętnej wódki!
6. pochodzi od producenta, którego obecnie szeregujemy w jakości win jako dość wysoką półkę, ale pod względem ekologii i dbania o środowisko należy do najwyższej kategorii !
Najważniejszy jednak jest smak, a ten doceniali profesjonaliści – u fachowców ma więc dobre notowania!
90 pkt. Stephen Tanzer International Wine Cellar
88 pkt. Robert Parker Wine Advocate
91 pkt. Vinous Antonio Galloni
tel: 7918 222 66