Bucefalo

BUCEFALO to 100% Montepulciano i do tego BIO !!!

Winogrona po zbiorze poddawane są lekkiemu podsuszeniu. Następnie skórki są pozostawione w moszczu w temperaturze 20-22ºC przez 20 dni. Potem wino dojrzewa w kadziach, następnie przez ponad trzy miesiące w butelce. Generalnie cała produkcja jest biodynamiczna.

UWAGA! – ZAWARTOŚĆ ALKOHOLU 14,5% !!!
Wino to to efekt tzw. appassimiento, procesu w którym grona podsuszane są w celu zwiększenia koncentracji aromatów i smaków. Zatem wino to ma głęboki, wiśniowy kolor
z ciemno-rubinowymi refleksami. Aromaty czerwonych owoców, dżemu czereśniowego i migdałów. W smaku delikatnie słodkie,
ciepłe, łagodne z typową migdałową końcówką.

Wyjaśniam od razu … to nie jest wino WYTRAWNE! ma tyle słodyczy, że niektórzy ocenia je jako PÓŁSŁODKIE … chociaż technicznie rzecz ujmując cukru resztkowego tu tyle, że ledwo łapie się na półwytrawne. To efekt podsuszania!

To wino genialne na długie jesienne wieczory … Ty, wino, muzyka … no i może kawałek dobrej czekolady

Ale dla tych co lubią więcej zjeść przyda się porcja mięsa pieczonego lub duszonego na słodko (z owocami), wątróbka, dziczyzna, sery z musztardą lub marmoladą, tarty i desery czekoladowe. Schładzajcie na 14OC

 

 

Może Ci się również spodoba