WINO DLA OPORNYCH cz II

Szanowni, jak już wiemy, że warto zapoznać się szczegółowo z etykietą lub kontr etykietą na butelce wina, to w pierwszej kolejności sprawdzamy poziom zawartości alkoholu. Jeśli nie znasz się na winie KOMPLETNIE, to takie kryterium pozwoli Tobie w prosty sposób od razu oddzielić większość kiepskich win od tych, które warto zabrać do domu ze sklepu lub zamówić w restauracji. Ponad 95 % win produkowanych świecie, których zawartość alkoholu oscyluje w przedziale od około 12 do 14,9% , to wina, które właśnie NAS interesują. Reszta win, z małymi wyjątkami … jest milczeniem. Oczywiście są odstępstwa od tego poziomu alkoholu, ale skala jest nieporównywalna. Przypominam, że doradzam laikom i fanom „Karola Z Rosji ” 

Moi Drodzy, zobaczycie nagle jak wiele win, które do tej pory piliście nie spełni tego prostego kryterium! Wyjątki z mniejszą zawartością alkoholu (poniżej 12%) to niektóre słodkie wina z późnych zbiorów, wina musujące i takie jak np. przepiękne Moscato d’Asti. W drugą stronę też mamy wyjątki jakościowe, np. Sherry i Porto. To wina wzmacniane, a te muszą mieć więcej niż 15%.

A dlaczego poziom alkoholu jest taki ważny?
Do wysokości poziomu alkoholu jest w pewien sposób przyporządkowana esencjonalność wina, jego wyrazistość, ale i poziom aromatów, czytelność bukietu, oczywiście i moc – krzepkość. Wyraziste danie kocha wyraziste wino.
Dobrze. Powie ktoś:
– ” ale ja lubię wino lekkie i jedzenie lekkie”
Opowiadam:
– dobrze, rozumiem to i szanuję, bo i ja czasem mam ochotę na subtelny smak wynikający z romansu wino- potrawa. Ale z reguły takie danie (z tych delikatnych), którego finezyjność i delikatność jest najważniejszą cechą, ma na tyle wyraziste cechy, że mimo wszystko wino do tej potrawy COŚ musi sobą reprezentować.
Innymi słowy wyobraźcie sobie wino, które jest lekkie jak piórko, ma tylko zapach kompotu z truskawek i utlenionej czereśni, kolor blado łososiowo-różowy i zawartość alkoholu na poziomie 8,5%. Jaką potrawą zbalansować takie wino, co zakąsić z tym winem razem, aby podbić walory obu składników? Styropian panierowany?  … 99,9 % potraw zdominuje takie wino, a efekt mariażu w naszych ustach wina i potrawy będzie niemal taki sam jakbyśmy popijali wodą. Ale woda nie kosztuje ok. 20zł!!! … tak jak nasz Karol z Rosji 
Jeśli nie znacie się na winie, kupujcie wina w przedziale od 12 do 15 %, a będzie dobrze.

Możesz również polubić…