Bordeaux

Bordeaux – najważniejsze informacje w pigułce.
Ten region, to dla wielu najlepszy region winiarski na świecie, gdzie powstają jakościowe wina. Skomplikowany system klasyfikacji, jak i gminnych i regionalnych apelacji powoduje, że aby zagłębić się w ten temat musiałbym stworzyć osobny i rozległy artykuł, a i tak tylko przybliżyłby Państwu zaledwie najistotniejsze informacje na temat powstawania win i ich charakterystyki. Warto jednak wiedzieć, że tylko mniej jak 20% powstających tu win, to białe wina, a z tych najlepsze to słodkie Sauternes. Produkcja win różowych jest marginalna.

Reszta to czerwone, wyraziście wytrawne Medoc i Haut-Medoc lub nieco łagodniejsze Saint Emilion i Pomerol.

Szukając najlepszych win z Bordeaux należy znać też takie terminy i określenia jak Chateau (czyli zamek, posiadłość, winnica), Margaux, Paulliac czy Grand Cru Classe i Cru Burgeois. Jednym z najlepszych i najdroższych win jest Petrus z apelacji Pomerol.

Czerwone wina powstają z takich szczepów jak cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, carmenere i petit -verdot. Białe wina to sauvignon blanc, samillion i muscadelle.

Możesz również polubić…