Karol, Dawid i..

Karol, Dawid i Przyjaciele czyli jak łatwo ludźmi w handlu manipulować…

Na poniższych zdjęciach przedstawiam tylko garstkę bardzo popularnych napojów aromatyzowanych WINOPODOBNYCH.

Produkty te stoją na półkach we wszystkich polskich sklepach, ramię w ramię z prawdziwymi winami. I to moim zdaniem jest nadużycie graniczące niemal z przestępstwem , bo wprowadzamy w ten sposób klienta w błąd, korzystając z jego wrodzonej niechęci do czytania ze zrozumieniem informacji zawartych na etykiecie lub kontretykiecie. Producenci właśnie takich napojów bazują na wrodzonej niechęci Polaków do wiedzy i winnej edukacji.

Spróbujcie znaleźć słowo WINO na tych etykietach? A jeśli znajdziecie, to zastanówcie się w jakim kontekście ono się tam znajduje

Produkty ów powstają nie w winnicach i nie z winogron. Są to produkty niemal tożsame z popularnymi napojami typu cola, tonik i inne napoje przemysłowe, powstające w FABRYKACH, dzień w dzień, bez względu na rok, porę roku, miesiąc…
Ludzie kompletnie nie zdają sobie sprawy z tego faktu!

Aby odróżnić ziarna od plew i nie dać się nabić nomen omen w butelkę, wystarczy zastosować poniższe PROSTE kryteria :

  1. Wyrażenia, informacje podane na etykiecie lub kontretykiecie, takie jak: AROMATYZOWANE, GAZOWANE, NAPÓJ, WINO OWOCOWE, WINO Z SOKU… dyskryminują w 100% dany produkt i są próbą naciągnięcia nas na kupno czegoś, co udaje prawdziwe wino.
  2. Szukajcie ZAWSZE na butelce ROCZNIKA, daty zbioru winogron… To niemal gwarancja 99%, że macie prawdziwe wino w rękach, bo jeśli jeszcze…
  3. ….znajdziecie na etykiecie informacje dotyczące tego, z czego dane wino powstało – chodzi o nazwę odmiany winogron, np. Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Riesling… To wtedy mamy już 100% pewności 
  4. Warto też poszukać informacji o zawartości alkoholu… Minimalnie 11,5 – 12% , a maksymalnie ok. 15%.
    Kiepskie wina poznamy po tym, że mają często niską zawartość alkoholu! Zazwyczaj jest to poziom 5 – 11%!
    ZAZWYCZAJ … bo są wyjątki (mniej jak 1% ogólnej sprzedaży), zarówno w dół, jak i w górę -> np. pyszne, lekkie, finezyjne, lekko musujące, lekko słodkie Moscato d’Asti miewają ok. 5% … a niezwykle gęste, wyraziste, aromatyczne, krzepkie i niesamowite Sherry, Porto czy Madeiry mają ok. 17 -22% !
    ALE TO SĄ RZADKIE WYJĄTKI, a wina nie są tak tanie jak FRESCO czy KADARKA 🙂
  5. Szanujący się producent zawsze z dumą poda nam informacje, gdzie wino powstało, gdzie były uprawiane winogrona…i nie chodzi o kraj, a nawet jakiś makro region, tylko o gminę, mikro krainę, czasem miasteczko. Nazywamy to APELACJĄ lub DENOMINACJĄ…

Może Ci się również spodoba