Amarone
AMARONE – znacie to wino?
pochodzi z regionu Veneto, najlepsze z wszystkich typów Valpolicelli. Dla wielu może być zaskoczeniem nie lada, że dopiero od niedawna wino ma DOCG. Pełna nazwa wina to Amarone della Valpolicella, a jeśli mamy dodatek Classico, to wino powstało z historycznie najważniejszych parcel. … w domysle najlepszych 🙂
Wszystkie valpolicelle powstają jako kupaże, ale Amarone dodatkowo przechodzi proces podsuszania gron. Potem z tych podsuszanych winogron tłoczymy moszcz i fermentujemy. Ważne jest to jak długo ten proces suszenia trwa – są producenci, którzy to robią kilka tygodni, ale są tacy, którym zajmuje to pół roku. Dlatego wino od tych najlepszych jest często tak niebiańsko aromatyczne, ze słodkimi, nutami wiśni i migdałów, treściwe i mocne. Niektórzy mówią, ze Amarone jest jakby wytrawną wersją czerwonego porto. Zazwyczaj poziom alkoholu oscyluje wokół górnej półki możliwości naturalnych czyli ok. 14,5 – 15 % . Najczęściej używane szczepy to corvina, rondinella, molinara, corvinone.
Aktualna moda na Amarone spowodowała wzrost cen i brak starszych roczników na rynku. Najlepsze Amarone bywają długowieczne. Tańsza, nieco lub wyraźnie gorsza, ale często przyzwoita wersja Amarone to RIPASSO. Słodką wersją Amarone jest Recioto.
Jeśli macie ochotę skosztować … 7918 222 66