HOT_elarnia marzec 2014

HOT_elarnia w Puszczykowie 10.03.2014
Tematyka: degustacja komentowana wybranych win, ABC wina, wino i kuchnia, jak kupić dobre wino nie znając się specjalnie na nim

HOT_elarnia

10.03.2014-2

Wśród win degustowanych – pierwsze z lewej MONTEFORTE
producent: SANTI
DOC SOAVE CLASSICO
VENETO
szczep: Garganega

subtelne i relaksujące, klasyczne wino spod okolic Werony o aromatach gruszki, cytrusów i nutą migdału

Garganega – biała odmiana winorośli, uprawiana przede wszystkim w WENECJI EUGEJSKIEJ, gdzie powstaje także słodkie słynne wino z tego szczepu RECIOTO di SOAVE. Pierwsza zachowana wzmianka o szczepie garganega pochodzi z XIII wieku. Odgrywa ważną rolę wśród białych szczepów WŁOCH i lokuje się pod względem powierzchni upraw z 12 tys. ha na szóstym miejscu, a wśród wszystkich na jedenastym. Najbardziej znanym winem produkowanym z garganegi jest SOAVE. Szczep ten pochodzi najprawdopodobniej od sycylijskiego Grecanico Dorato (składnik win Marsala), jest plenny, odporny na pleśnie i stanowi często składnik kupaży.


10.03.2014-2

Genialne białe wino (drugie z lewej)!
SANTIAGO RUIZ
RIAS BAIXAS D.O.
Szczep: Albarino

Limetka z bananem w tym galicyjskim, gęstym i kojącym winie stanowi o jego charakterze. Doskonałe, niemal idealne Albarino, z kredowym sznytem.

Niska kwasowość i oleista struktura są idealną przeciwwagą dla pikantnych dań. Kwiatowa (werbena) nuta dopełnia niezwykły charakter tego wina.
SANTIGO RUIZ – stara, rodzinna winnica założona około 1860 roku.
Albariño lub alvarihno – pochodząca z Portugalii białą odmiana, uważana za jeden z najwspanialszych europejskich szczepów. Daje stosunkowo niskie plony i owoce o wysokiej jakości. Dojrzewa szybko i jest wrażliwa na wiosenne przymrozki. Jej dużą zaletą w regionach o większych opadach jest odporność na choroby. Cechuje się średnim poziomem alkoholu (ok. 11,5–13,0%), co czyni szczep wyjątkowo krzepkim na tle innych odmian używanych do produkcji vinho verde. Koncentracji cukru i innych składników sprzyjają niskie plony. Wina są delikatne, aromatyczne i rześkie, o zauważalnym poziomie kwasów i przeznaczone do picia w przeciągu kilku lat po produkcji. Rozpoznawalne są aromaty gruszek, jabłek i owoców egzotycznych


10.03.2014-4

Pierwsze czerwone wino tego wieczoru (drugie z prawej) to:
AZAGADOR CRIANZA
HISZPANIA,
D.O. LA MANCHA
producent: La Jareba
szczep: Tempranillo – 80 %,
cabernet sauvignon – 10 %, merlot – 10 %
 

La Mancha ostatnimi czasy urasta do regionu hiszpańskiego, który oferuje bardzo udane, jakościowe wina w przyzwoitych cenach.

Ta owocowa crianza z uwagi na rok starzenia w beczce, a potem kolejny okres czasu spędzonego w butelce pachnie po zakręceniu waniliowym woalem, który otula suszone śliwki i ogrodowe czereśnie zanurzone w tytoń i czekoladowe niuanse. Nie jest bardzo długie, a i tak jego kwasowość i średnie zakończenie robi bardzo dobre wrażenie.
Winnica La Jaraba, gdzie powstaje to wino, jest historycznym miejscem w sercu La Manchy, w pobliżu Villarobledo i El Provencio, otoczonym ciszą i lasami sosnowymi. Okolica słynie z przepięknej przyrody, czystej i dzikiej. Dlatego też wina tu powstające mają tak naturalny smak i pierwotną jakość.


10.03.2014-5

Bezsprzeczna gwiazda wieczoru … mimo mało subtelnej nazwy jak na polskie brzmienie
VALSERRANO – RESERVA
RIOJA D.O.Ca.
Producent: Bodegas de la Marquesa
Szczep: Tempranillo, Graciano, Mazuelo

Wiśnia, śliwka suszona, goździki i rozmaryn dominują w tym winie, które przez 18 miesięcy było starzone w beczkach. Obecność tanin i zapach skóry dodają temu winu powagi, ale elegancka kwasowość łagodzi całość dodając mu finezji. Piękny trunek.

Winnica VALSERRANO ma ponad 140 letnią historię i jest biznesem rodzinnym. Usytuowana w okolicach Villabuena (Rioja Alavesa) u podnóża Sierra Cantabria ma ponad 65h.
Tempranillo – daje wino o niezwykle głębokiej barwie, dobrze przechowujące się, a jednocześnie, co jest niezwykłe w Hiszpanii, o niewysokim poziomie alkoholu. Temprano oznacza wczesny, co prawdopodobnie wiąże się z wczesnym jego dojrzewaniem. Faktem jest, że Tempranillo dojrzewa o dwa tygodnie wcześniej niż Garnacha (Grenache), który jest składnikiem większości kupażowanych win hiszpańskich. W Penedes znany jest jako Ull de Llebre, Ojo de Liebre w Katalonii, w Valdedepenas – Cencibel. Na północ od Madrytu, w chłodniejszym Ribera del Duero nazywany jest Tinto Fino. W Toro nosi nazwę Tinto del Toro. Tempranillo jest czwartą pod względem wielkości uprawy odmianą hiszpańską, po Garnacha, Monastrel i Bobal. W końcu to Tempranillo swą sławę zawdzięcza Vega Sicilia i Pesquera. Tempranillo popularne jest także w Portugalii (Tinta Roriz, także jako składnik porto).


10.03.2014-3

Opowiadać o takich winach, opowiadać w ogóle w takim miejscu o winach, opowiadać o filozofii wina … ech, Kocham tą pracę !!!

 

Możesz również polubić…