* HIBERNAL * PET – NAT musujące, pomarańczowe , wytrawne
to kolejne wino z tej winnicy wytworzone metodą MERRETA
Hibernal zbiór 2018
ZERO SIARKI – od początku do końca !!!
Macerowany i fermentowany na skórkach przez dwa tygodnie
Druga fermentacja w butelce
Osad oryginalny – nie był usuwany – od kwietnia b.r.
UWAGA: Przed otwieraniem mocno schłodzić!!!
* KOLOR matowy, pomarańczowo- blado brzoskwiniowy, widoczny osad w kieliszku po ustaniu musowania
– wysoka perlistość z początku tym razem nie traci szybko na musowaniu
– warto obcować z tym winem na różnym etapie musowania i pić je zarówno gdy świeżo zaserwowane, jak i gdy nieco napowietrzy się … ciekawe doznania
* w pierwszym NOSIE wyraźnie atakuje nas zielony, kwaśny agrest i morela
* drugi NOS (po zamieszaniu) : – morela robi się bardziej kwaśna, a agrest zamienia się w gotowana białą kapustę z kminkiem – ciekawe doznanie!
* USTA z bardzo wysoką kwasowością, to wino jest wręcz „pięknie kwaśne”! Ale za to jego rześkość i budowa są tak niezwykłe, inne, że nie sposób obok niego przejść. Przypomina momentami nagazowany wytrawny, dobrej jakości cydr, lecz nut i aromatów jabłek w nim jak na lekarstwo.
* Sugestie kulinarne:
wino bardzo ciekawie i smacznie układa się z klasycznymi tapasami – np. wyraziste sery typu blue lub bardzo dojrzałe camemberty, a także oliwki „kalamta”
* PODSUMOWANIE
To kolejne wino nie dla wszystkich, ale każdy powinien go spróbować – i wtedy samemu wydać wyrok:
typu „Kochaj albo Rzuć”? 🙂
Niestety, w tym roku nie będzie to dane wszystkim .. podobno powstało zaledwie kilkadziesiąt butelek.
To wino jest wyraziste, średnio złożone, adresowane do osób szukających ciekawszych doznań niż grzeczne, poukładane wina. Ale przede wszystkim jest to wino mega gastronomiczne, bo z wyrazistymi dania smakuje rewelacyjnie z uwagi na wysoką, piękną kwasowość … a w zasadzie KWAŚNOŚĆ !
CIEKAWOSTKA: chociaż autorem wina jest Mirek Krasnowski, to pomysłodawcą jest Dariusz Kużawiński, zaprzyjaźniony koneser win – z wielką nadzieją będę oczekiwał kolejnych win, tego duetu
Pozdrawiam Panowie
ERRATA zdrowotna:
Metoda produkcji tego wina należy do najbardziej „zdrowych”, a więc pozostawiająca w winie maksymalnie wiele fito-związków. Przeciwutleniacze takie jak resweratrol ( przede wszystkim), katechina i kwercetyna obecne głównie w winach czerwonych, mają nagle szansę zaistnieć w winie białym. Oczywiście nie będą te wina tak bogate w powyższe antyoksydanty, tak jak wina czerwone, ale nie będą już tak bardzo im ustępować. Pamiętajcie, że nasz metabolizm działa bardziej niekorzystnie dla klasycznych białych win. KAC – czyli swoiste zatrucie, efekt nadużycia np. wina ( jeśli mamy do wyboru białe i czerwone o tym samym poziomie alkoholu ) wystąpi szybciej po białym winie !!! Alkohol etylowy rozkładany w naszej wątrobie do trującego aldehydu octowego jest efektem naturalnym, ale niestety nasza wątroba łagodniej obchodzi się z winami czerwonymi wytrawnymi.
Taka metoda produkcji daje szansę na to, że wina pomarańczowe, naturalne będziemy mogli wstawić uczciwie w środek statystyk win ”bezpiecznych i zdrowych”, pomiędzy klasyczne białe wina, a wina czerwone.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.