Primitivo

Ach te Primitivo
PRIMITIVO to wcześnie dojrzewająca czerwona odmiana z południa Włoch czyli patrząc na mapę, niemal z samego obcasa. Region Puglia słynie z uprawy tej odmiany, a najlepsza denominacja nawet nosi taką nazwę – PRIMITIVO DI MANDURIA. Mało jednak ludzi wie, że pradziadkiem primitivo jest chorwacki TRIBIDRAG, a współczesnym kuzynem kalifornijski ZINFADEL. Te trzy odmiany przez setki lat ewoluowały na tyle w swoich siedliskach, że są nieco dzisiaj inne, ale i primitivo i tribidrag i zinfandel mają te same korzenie … czyli DNA.
Primitivo (łac. primativus) to inaczej wcześnie dojrzewające grona, bo już w sierpniu! Stąd też nazwa tej odmiany, nie ma ona nic współnego z jakimkolwiek primitywizmem …

KILKA POLECEŃ


PAPALE Primitivo di Manduria DOP


Hm, śmiem twierdzić, że jest to jedne z najbardziej poważanych i lubianych win z Puglii, mając na uwadze stosunek jakości do ceny.
Winorośla do jego wytwarzania mają od 10 do 30 lat. Wino dojrzewa przez osiem miesięcy w 225 litrowych dębowych beczkach i wytwarzane jest tradycyjnymi metodami. Alkohol na poziomie 14%. Barwa jest intensywna, czerwonorubinowa, z pięknymi fioletowymi refleksami, gdy wino jeszcze młode. Później traci na fiolecie, by po 3- 4 latach przejść w rubin i burgund.
Aromaty w Papale są bardzo intensywne – jagody leśne, konfitury z owoców leśnych i znaszych sadów – od czarnej porzeczki, przez jeżyny, wiśnie, po czereśnie . Jest też kakao i lukrecja. Bywa, że znajdujemy tu wanilię, czekoladę i nuty korzenne. Wiele zalezy od tego jak długo i w jakich warunkach będziemy to wino przecowywać i w jakim wieku otworzymy dana butelkę.
Nie mniej na podniebieniu PAPALE zawsze jest okrągłe, welwetowe, niemal gładkie, z długim aromatycznym finałem. Taniny są, ale grzeczne i kulturalne.

CIEKAWOSTKA: -obecnie wino dostarczane jest do Watykanu dla papieża Franciszka, ale bywało już w Watykanie wcześniej, już za p. Benedykta.

Primitivo raczej nie nadaje się do długiego leżakowania, ale w tym przypadku 5 lat od rocznika jest optymalne. Lepszym wyborem jest butelka typu magnum (1,5 litra) … wino spokojnie rozwinie się nawet do 10 lat.

Papale doskonałe jest jako wino do tapasów, ale także do poważniejszych mięs, zwłaszcza do głównych dań – od zwykłego burgera po szlachetne steki oraz do dojrzałych serów – tam Papale sprawdza się bardzo dobrze. Spróbujcie je jednak też z gorzką czekoladą, albo z dobrym brownie!


Moim zdaniem najlepsza temperatura podawania papale to 15C latem, a 18ºC zimą.

To wino to łowca nagród, a rok 2016 był chyba najlepszym pod tym względem.

Wtedy to padły łupem:
Silver Medal MUNDUS VINI 2016,
Silver Medal AWC Vienna 2016,
Berliner Gold 2016,
Silver Decanter World Wine Awards 2016 

RUMINAT Primitivo Terre di Chieti IGP

Primitivo ze środkowych Włoch??? Poważnie… można tak?
Otóż można i to z powodzeniem . Cantina ORSOGNA z Abruzji, stworzyła wino z odmiany (100% ) primitivo o nazwie:

RUMINAT Primitivo Terre di Chieti IGP
Rocznik 2017 dojrzewa cztery miesiące w akacjowych beczkach, następnie min trzy miesiące w butelce.
Produkcja biodynamiczna czyli … bez pestycydów i herbicydów, a poziom SO2 jest obnizony o przynajmniej 30% od standardu.
No i jak to w przypadku tej odmiany bywa, poziom alkoholu dość wysoki bo 14%.
Primitivo niosące aromaty dżemu wiśniowego, powideł, dymu, czekolady, ziół, pestek, spalonego drewna … to chyba nic nowego – kochamy za te klimaty primitivo, ale żeby takie wino było z Abruzji? I jeszcze BIO?
Może narażę się wielu, ale przez to, że wiele tu dojrzałej, skoncentrowanej, niemal „słodkiej” owocowej materii (wiśnie z likieru, dżem z jeżyn, jagody), to wino wydaje się być bardziej klasyczne niż wina z tej odmiany z Pugli, a szczególnie z DOC Primitivo di Manduria. Jedynie nuta ziołowa i listkja laurowego troszkę nadaje temu winu rys odmienności.

Z jednej strony mamy typowy dla primitivo konfiturowy owoc, a z drugiej przyjemnie skoncentrowane niezłym akcentem kwasowym nuty – i chyba przez to nie jest męczące. Finisz lekko pieprzny, lukrecjowy. To zgrabne, soczyste i arcyowocowe wino. Zaprawdę całkiem niezła odpowiedź Abruzji na primitivo apulijskie.

Podawajcie to wino pod zimne przystawki, dania z sosami pomidorowymi, wszelkie mięsa i średnio dojrzałe sery … Wino serwujemy w temperaturze 15-17ºC

Może Ci się również spodoba