AROMATICS w SPOT

AROMATYCZNE ODMIANY NIEMIECKIE
Na zaproszenie Niemieckiego Instytutu Wina – szczególne podziękowania dla Ani Gmurczyk – miałem przyjemność uczestniczyć w kolejnej edukacyjnej przygodzie z niemieckimi winami.
W ostatnich latach aromatyczne odmiany win przeżywają renesans nie tylko w samych Niemczech, ale również na arenie międzynarodowej.
Zwłaszcza młodsi miłośnicy wina cenią sobie te te wina za ich intensywny bukiet, połączony z przyjemną świeżą i owocową kwasowością oraz subtelną słodyczą.

Degustację poprowadziała Manuela Liebchen z Niemieckiego Instytutu Wina z pomocą Anny Gmurczyk

Podczas degustacji przybliżone zostały odmiany: Gewürztraminer, Scheurebe, Sauvignon Blanc, Muskateller oraz Bacchus.
Niekoronowanym królem degustacji było złoto -żółte Scheurebe Neuleininger SonnenbergAuslase z 1976 roku … w bukiecie mieszanka gryczanego miodu,suszu owocowego i aptecznych klimatów – ta kompozycja powaliła nas prawie na kolana. Piękne, 42 letnie, ciągle żywe wino … Brawo!
Specjalne podziękowania dla nieocenionej załogi SPOT. na Wildzie pod opieką Tomka Kramera.

Maciej Katarzyński KOLOR WINA + 48 791822266 maciej.katarzynski@kolorwina.pl

Może Ci się również spodoba