CHABLIS – wyrafinowane smaki prawie dla każdego

CHABLIS – wyrafinowane smaki prawie dla każdego

W najwyżej na północ położonych winnicach Burgundii powstają wina z odmiany chardonnay pod nazwą Chablis. Ta apelacja mająca ponad trzy i pół tysiąca hektarów jest położona na wschód od Auxerre, mniej więcej w połowie drogi z Paryża do Dijon.

Chablis w zależności od typu bywają od świeżych, kwasowych i orzeźwiających, po tłuste, soczyste , pełne i bardzo eleganckie. W młodym Chablis kolor bywa nawet słomkowy z zielonymi refleksami, by z jakością i wiekiem przejść w wina o cudownie złotym kolorze. Podobnie jest z bukietem, w którym u młodych Chablis dominują cytrusy z limonką na czele, zioła, jabłko, aż po świeże masło, orzechy, dojrzałą brzoskwinię, dojrzałe białe owoce, wanilię, kokos, miód.

W zależności od rodzaju, pochodzenie i charakteru rozróżniamy cztery typy Chablis:

* Petit Chablis to niecałe 20 % ogólnej ilości win z tej apelacji – najlepsze gdy świeże i młode

* Chablis – najpopularniejsza apelacja tego wina, w której mieści się 2/3 wszystkich win – najlepsze gdy ma 2 – 3 lata, ale w dobrych warunkach wytrzyma i 8 lat

* Chablis Premier Cru – wino wyższej jakości, już pełne, mineralne, o zniewalającym smaku i bukiecie – najlepsze po kilku latach, wytrwa nawet 10 w dobrych warunkach. Powstaje tylko w określonych gminach, w wyznaczonych 17 głównych siedliskach. Chablis 1-er Cru to 15 % całej produkcji.

* Chablis Grand Cru – to tylko 1 % produkcji i zaledwie 100 ha nasadzeń, za to najwyższa światowa jakość i tylko siedem winnic ma prawo tworzyć te wino. Ten typ wina to arystokracja najwyższej jakości – wina mineralne, pełne, złożone i ekskluzywne. Potencjał starzenia jest bardzo długi jak na białe wina i może sięgać nawet 20 lat. Najbezpieczniej jednak pić Grand Cru, gdy mają 5 – 10 lat.

Ceny Chablis bywają przeróżne, ale raczej nie jest to tanie wino. Najtańsze, które w zasadzie można sobie darować bywają po 30 – 40 PLN. Jakość zaczyna się od 50 – 60 przy Petit Chablis i Chablis. To drugie raczej też nie powinno kosztować więcej jak 100 – 130 PLN. Premier Cru zaczynają się na poziomie nieco poniżej 100 PLN – ale najwyższe ceny oczywiście dotyczą Grand Cru – tutaj cena bywają od zaskakująco niskich, bo i znaczniej poniżej 200 PLN ( to zaprawdę tanio jak na taką jakość i te doznania), aż do tych co zaskakują czterema cyframi.

Co ciekawe jeszcze, co warto poszukać na etykiecie najlepszych Premier Cru i Grand Cru – nazwa „climat” – to 47 miejsc, które najczęściej są wyjątkowymi ze względu na terroir pojedynczymi parcelami lub małymi winnicami – tam opady deszczu, nasłonecznienie i gleba są tak idealne, że dostrzeżono ich walory już w XII wieku. Dzisiaj wszystkie „climat” są zarejestrowane w miejscowym urzędzie katastralnym.

Ode mnie uwaga na koniec – coraz częściej spotykamy Petit Chablis i Chablis z zakrętką lub korkiem sylikonowym – takie wina gdy młode są doskonałe, ale nie pozwólcie tym winom nadmiernie dojrzewać, pijcie zdecydowanie gdy młode. Moje ostatnie doświadczenie z 9 letnim Chablis z zakrętką zaowocowało doznaniami bogatymi w mieszane odczucia – wino miało piękny kolor i bukiet, ale w ustach, środkiem biegła już wyraźna pustka. Wino jeszcze miało sporo kwasu, jeszcze w ustach aromaty, ale traciło na wyrazistości w treści – jego smak był zaledwie dobry czy wręcz poprawny. Myślę, że gdyby butelka była otwarta dwa lata temu, byłyby powody do mruczenia.

Oczywiście u mnie też dostaniesz dobre Chablis ( od Petit po Premier Cru) – polecam się pod numerem telefonu 791822266

Może Ci się również spodoba