Polskie wina 2022
Polskie wina 2022
Marzec obfitował w kilka wydarzeń w roli głównej z polskimi winami, więc pozwalam sobie na podsumowanie dotyczące kondycji polskiego winiarstwa na początek roku 2022.
W Poznaniu odbywały się Targi Polskich Win i Winnic, a kilka dni później miałem okazję odwiedzić dwie ciekawe polskie winnice na Dolnym Śląsku.
Targi Polskich Win i Winnic
Winnica pod Lubuskim Słońcem – Wśród wielu stanowisk z ofertą polskich winnic znajdziecie bardzo ciekawą propozycję z Winnica Pod Lubuskim Słońcem , którą prowadzi niesamowita i nieustraszona Bożena Schabikowska . Jej wina są zaprawdę godne uwagi, a i oferta agroturystyczna także godna uwagi. Bardzo gorąco polecam!
Winnica Milsko – mieszcząca się na wschód od Zielonej Góry, to moim zdaniem bardzo ciekawy młody projekt i mała wschodząca gwiazda. Dziesięcio hektarowa winnica została założona w 2016 roku. Dzisiaj produkuje bardzo dobre wina zarówno z odmian charakterystycznych dla regionu i naszego kraju, jak i z odmian mniej oczywistych. Podczas krótkiej degustacji w czasie Targi polskich win i winnic 2022 moją uwagę przykuł różowy Regent oraz biały kupaż Chardonnay z Pinot Grigio. Na uwagę zasługują także przemyślane i estetyczne etykiety oraz cała otoczka związana z miejscem – dobry marketing. Brawo! Wysoka jakość i mądrze zainwestowany kapitał to przepis na sukces!
Winnica od Nowa – winnica Państwa Olejarz, mieszcząca się w okolicach Krosna Odrzańskiego…to już kolejna winnica z tego terroir. To maleńka, nieco ponad 1 ha winnica tworząca tylko i wyłącznie wina musujące. To swoiste perełki, stylem oscylujące pomiędzy dobrym sektem, a mineralnym, delikatnym szampanem. Powstają tu teraz cztery wina, dwa Cuvee z Rieslinga i Pinot Blanc oraz czysty Riesling. Oba wina są w dwóch wersjach : – wytrawnej i półwytrawnej.
Którego nie spróbujecie, to i tak będzie świetnie. Wina powstają metodą klasyczną i nie jest tajemnicą , że po sąsiedzku wspomaga Państwa Olejarz, mistrz bąbli czyli Guillaume Dubois z Winnicy Gastchorze.
Mając na uwadze jeszcze cenę tych win, uważam, że to pierwsza piątka najlepszych klasycznych musów w Polsce. Brawo!
Winnica Smolis – na targowej trasie poszukiwań ciekawych smaków mieliśmy coś bardzo, bardzo wyjątkowego. Jean Thierry Smolis czyli Janek Smolis , to Polak z francuskimi korzeniami, a dokładniej z szampańskimi !
Kilkanaście lat temu wraz z żoną przenieśli się do Polski i w okolicach Brzezin koło Łodzi założyli małą, ale ekskluzywną Winnica Smolis Od samego początku bowiem, chcieli robić wysokiej jakości wina musujące w stylu szampańskim.
Reszty dowiecie się u Janka i jego żony. A jeśli chodzi o wina …cóż , zdaniem KOLOR WINA , takie marki jak np. Moët & Chandon, to przy winach Janka zwykła lemoniada z bąblami.
Jakość najwyższa, niestety ceny też nie małe, ale pokażcie mi dobre i tanie szampany !
Są tu pieczarki, trufle, skórki, tosty, pieczone chleby, brioszki i inne cuda na kiju, które w szampanach są pożądane … Cóż, polska ziemia i francuska technologia, to recepta na luksus w umiarkowanej cenie.
Wielbicieli wyśmienitych bąbli zachęcam więc do odwiedzenia winnicy Smolis.
Winnica Aris – i ich białe fantastyczne wina czyli „targowi łowcy nagród”
Na początek bardzo wielka niespodzianka i świetny mus robiony metodą klasyczną. TRADITIO BRUT to kupaż Rieslinga i Pinot Noir – fantastyczne bąble. Polecam!
Polecam także ich Johannitery oraz Solarisy.
Nie obce są im wersje Sur Lie, Barrique oraz Orange!
Mój faworyt to Solaris 2020 o potężnej zawartości alkoholu na poziomie 15.5%.
Ach, co tam się dzieje 👌
Koniecznie musicie osobiście sprawdzić wysoki poziom win tworzonych przez Roberta Stawskiego.
Winnica Łukasz – Nieopodal Świebodzina w malowniczo położonej miejscowości Wityń mieści się winnica Łukasz założona w 2009 przez rodzinę Pietrasik. Na uwagę zasługują oczywiście białe wina, ale moją uwagę przykuło wino pomarańczowe oraz czerwona SADYBA – cudownie rustykalny pinot noir – wino jak gdyby stworzone do obcowania z bukietem pełnym redukcyjnych nut, siodła, brettu i „polskiej wsi”.
Folwark Pszczew – to kolejna winnica w województwie Lubuskim która zasługuje na uwagę. Tak naprawdę jest to kompleks, albo też nawet manufaktura produktów regionalnych, bo mieści się tam także ekologiczna uprawa warzyw, pasieka i wspomniana winnica z obiektem enoturystycznym. Folwark położony jest tuż przy Pszczewskim Parku Krajobrazowym. Mówiąc szczerze ciężko jest wyróżnić jakieś konkretne wino, bowiem wszystko co degustowałem trzymało wysoki poziom. Po kilku dniach od degustacji miałem jednak w pamięci FORANGE – wino pomarańczowe, JOHANNITER/SOLARIS 2020 – wino białe, SOUVIGNIER GRIS 2020 – wino białe oraz REGNET 2020 – wino czerwone.
Sery Grądzkie – Targi wina to nie tylko produkty winnic. Wśród kilku stoisk z serami, jedno szczególnie wybijało się ponad przeciętną jakość – to kozie Sery Grądzkie . Sery autorstwa Marka Grądzkiego to niezwykła podróż w świat zapachów, aromatów i smaków często trudnych, nietuzinkowych i niełatwych, bowiem powstające sery dojrzewają zazwyczaj rok lub dłużej. Niektóre wyglądają jak meteoryty lub skamieliny, ale co ważniejsze – to kopalnia doznań i wyzwanie dla pairingu z winami. Kto jednak kocha sery i w ogóle kocha jeść, ten wie, że wiele pysznych jadalnych rzeczy często ma „dziwny” zapach – a im bardziej kręci w nosie, tym większa potem kulinarna orgia w ustach i na podniebieniu. Polecam Wam zatem łączenie najbardziej wyrazistych i dojrzałych serów Marka razem z winami wystawianymi na targach, a w szczególności łączenie ich z winami pomarańczowymi. Jest ich tak kilka, co bardzo, bardzo cieszy ! Za to łagodniejsze kozie sery grądzkie doskonale komponują się z białymi polskimi winami – Solarisy, Souvigniery, Johannitery, Rieslingi aż się o to proszą. Wśród czerwonych zapewne Pinot Noir pięknie zbalansuje się z takim serem. Na zdjęciu m.in tzw. bomba czosnkowa – markowa nowość! To genialne połączenie czosnku, który przecież kocha wina, oraz sera koziego, który także doskonale układa się z winem, spowodowało, że mamy rewelacyjny efekt smakowy Polecam gorąco!
Winnice Jaworek
Miękinia jest oddalona od Wrocławia o kilkadziesiąt minut jazdy – zazdroszczę Wrocławianom tej odległości, bo mają bardzo blisko do cudownego miejsca, gdzie wino, dobra kuchnia, historia i ciekawi ludzie przenikają się wzajemnie w pięknym stylu.
Ale nie tylko wina tu powstają …
🟠Od kilkunastu lat na bazie soku winogronowego powstaje tutaj także miód pitny według własnej receptury właścicieli winnicy.
🔴 Niedawno pojawił się w Jaworku niemiecki alembik i tylko patrzeć jak pojawi się brandy, grappa lub whisky
🟢 W Jaworku powstają też wina musujące oraz pet-naty
Pod nieobecność Lecha świetne oprowadzanie po winiarni zafundowała nam pani Ewa, małżonka Lecha Jaworka. Potem degustacja …
Riesling i Miodowe świetne i bardzo dobry kupaż cabernetow z dornfelderem. W desce serów i wędlin wyśmienite sery z Malinowej Zagrody w Wysokiej.
Dzisiaj Jaworek to ponad 16 ha kilkunastu odmian winorośli. Jakość win idzie ciągle w górę i oby tak dalej. Wina z tej winnicy należą w mojej ocenie do elity polskich winnic. Byli jednymi z pierwszych, a od ponad 20 lat nie opuszczają czołówki.
Winnica Jadwiga
Z wizytą u Marka Janiaka w piwnicach „Jadwigi” i degustujemy najnowsze roczniki. Jeszcze są w inoxach, w butelki pójdą za jakiś czas, ale to co się dzieje w kieliszku, w nosie i w ustach napawa niebywałym optymizmem.
Czereśniowe rose rondo robi wrażenie, ale zupełnie nowe, mineralne i dziewicze w pomyśle Cuvee, to będzie sztos. Kupaż chardonnay, souvenir gris ( po 40 %) z johanniterem i jutrzenką.
Na filtrację i zabutelkowane czeka też czysty johanniter, który powala kwasowością.
Piliśmy też czekające od ponad dwóch lat Cuvee z ronda, regenta i caberneta cortis.
Piękne siodło i żywy owoc! Boshe… Będę czekać na to wino z niecierpliwością gdy trafi do butelek! Był też świetny wytrawny muscaris z nosem egzotycznie- morelowym, nieco perfumowanym, słodkawym.
Z zapowiedzi …za rok ma pojawić się pierwszy Pinot Noir made by Jadwiga. 🍷
W bagażniku są też pet-naty, w tym sztos – jedyny w swoim rodzaju ORANGE PET-NAT!