Amontillado i śledzik czyli…

Amontillado i śledzik czyli małżeństwo doskonałe!

WINO: Amontillado Viejisimo Solera 1922 – Marques de Poley, D.O. Mortilla – Mories – Bodegas Toro Albala
DANIE: Marynowane koreczki śledziowe nadziewane kandyzowanymi wiśniami a aromatyzowanym korzennymi przyprawami oleju;
PRZYSTAWKA: sałatka z rukoli, ogórka kwaszonego, jabłka i czerwonej cebuli … oliwa, sól, pieprz, balsamico… i co ja mam Wam napisać? … że to było coś ekscytującego, to za mało!

Oba składniki kolacji zeszły się w ustach idealnie, balans absolutny! Smak amontillado i śledzi w tej postaci jakby był sobie przeznaczony, jakby oboje spotkali się na od dawna umówionej randce, która z góry przeznaczona była na kulinarną nirwanę i sukces pod innymi względami. Bo i kolorystycznie te potrawy zgrały się niezwykle …

Amontillado na powitanie zapachniało suszem owocowym z brzoskwiniowo-śliwkowym akcentem. Potem pokłoniły się orzechy włoskie, dalej drewno, pieprz z grzybami i silny akcent apteczno- torfowy! Tak – nuty niczym jak w najlepszych single malt whisky ! Mocne w ustach (ba – 21%!) … doskonale wkomponowało się w strukturę i aromaty koreczków.

Genialne połączenie – mariaż absolutny!!!

www.toroalbala.com

wino do kupienia już niebawem w FESTUS i być może w Museum Cafe

 

Możesz również polubić…