Andaluzja 2015

ANDALUZJA I WINA …
Hiszpania i wino, to brzmi tak jak kobieta i mężczyzna…. Andaluzja, region położony najbardziej na południu Hiszpanii, to chyba najpiękniejsze oblicze tego kraju. Najważniejszymi winami Andaluzji są sherry, malaga i wina typu sherry z regionu Mortilla – Moriles. Dla mnie jednak sherry to kwintesencja Andaluzji. Najlepsze sherry powstają w pewnym trójkącie …

Historia Trójkąta Sherry ma już ponad 3000 lat. Mają w niej swój udział Fenicjanie i Grecy. To właśnie Fenicjanie założyli Cadiz ponad 2500 lat temu gdzie kultywowali libańskie metody upraw winorośli. Xera to fenicjańska nazwa wina uprawianego w regionie gdzie dziś jest miasto Jerez de la Frontera. Wino to trafiało na stoły całego basenu śródziemnomorskiego, a w szczególności na stoły Rzymian. Zanim przyszli tu Maurowie (ok. VIII wiek n.e.) mieszały tu się wszystkie kultury i obyczaje: fenicjańska i kartagińska, grecka i rzymska.
W czasie panowania Maurów miasto nazywało się Seris (Sherish), Hiszpanie przekształcili je w JEREZ, a Brytyjczycy w SHERRY. Arabowie nadali nowy charakter produkowanemu tu winu. Od XIII wieku datuję się ponowną zmianę charakteru tutejszego wina za sprawą religii chrześcijańskiej. W 1483 roku powstały pierwsze prawa regulujące wiele kwestii winifikacyjnych tegoż regionu. Był to pierwowzór dzisiejszej Denominacion de Origen. Czas ten to także okres szalonej popularności tego wina, od Anglii, Francji i Flamandii po miejsca nowo odkrywane przez żeglarzy; Sherry miał ze sobą Magellan, miał i Kolumb kiedy odkrywał Amerykę. Koniec wieku XVII, wiek XVIII i początki XIX to ekspansja brytyjskich inwestycji. Ten okres to także powstanie wielu winiarni istniejących do dziś.

Jerez to region winiarski położony w Andaluzji, na południu Hiszpanii, znany także jako Złoty Trójkąt; skupia się on wokół miast Jerez de la Frontera, Puerto de Santa Maria i Sanlúcar de Barrameda. Atlantycka bryza, 300 słonecznych dni, łagodne zimy i gorące lata, deszczu odrobina i unikalna gleba , czysta, biała, wapienna „Albariza” to cechy charakterystyczne tego regionu. Rodzimą winoroślą tego obszaru jest Palomino, znakomicie rosnący na tej ziemi szczep, który wchodzi w skład prawie większości sherry. Pozostałe ważne gatunki to Pedro Ximenes i Moscatel.

W tym to właśnie regionie miałem wielką przyjemność gościć ponownie, po 10 latach nieobecności – na przełomie maja i czerwca 2015.

Poniżej kilka komentowanych wątków z pobytu w Andaluzji oraz całkiem spora ilość ciekawych zdjęć .

Rok 2005 Andaluzja … moja Andaluzja
Jerez de la Frontera i Sanlucar de Barrameda – jedne z najważniejszych miast związanych z historią i powstawaniem Sherry. W kilku zdjęciach zilustrowałem wędrówkę przez miasto, winnice i naukę sztuki venenciadorskiej.
Andaluzja – jeden z najpiękniejszych zakątków Hiszpanii.

Jerez, Sanlucar, Bodegas la Guita

Andaluzja 2015

Bodega Tradicion – jedna z najlepszych ever!

Miło być jedynym polskim venenciadorem, bo kto pozwoliłby w swoich beczkach z winem grzebać obcemu facetowi, z obcego, dalekiego kraju, gdzie zimą niedźwiedzie chodzą po ulicach?
A tak w andaluzyjskich bodegach, gdzie zima jest +10OC … z przyjemnością otwierali przede mną najciekawsze beczki z fino „en rama”, czy 21 letnim amontillado, albo 25 letnim oloroso. Ba! jeszcze prosili, bym sam się obsłużył!

Bodedga Gutierrez Colosia
W Bodedze Gutierrez Colosia spotkała mnie równie miła niespodzianka jak w Tradicion. Przemiła córka właścicieli, Carmen Gutierrez, oprowadzając mnie po włościach, również pozwoliła mi na tete a tete z beczką, sherry i venencią. Carmen również jako rodowita Andaluzyjka pokazała co potrafi … powiem szczerze, że jej styl serwowania mnie wzruszył. Piękno w każdym calu!

Jedziemy przez Andaluzję

 

Możesz również polubić…