W The TIME

The Time cz. 1 – Jako reporter dla Magazynu Wino – 26 września 2018

Na zaproszenie Macieja Sokołowskiego, head sommeliera The Time uczestniczyliśmy w specjalnym La Spinetta – wine dinner organizowanym na Młyńskiej 12 w Poznaniu.

Przed degustacją miałem przyjemność porozmawiać z panią Anją Cramer, reprezentującą La Spienettę – z pochodzenia Niemka, przesiąknięta jednak od 15 lat włoskim stylem bycia i miłością do wyrazistych, piemonckich win. Od początku romansu z Piemontem Anję uwiodła otwartość Włochów. Bardzo szybko podjęła decyzje o pozostaniu tam i zupełnej zmianie przestrzeni biznesowej. Piemonckie wina stały się dla niej nie tylko pasją, ale także sposobem na zarabianie.

Zapytana o przyszłość win na świecie, Anja odpowiedziała, że jej zdaniem nie marketing, nie różne dziwne style, nie wina marketowe i tanie są przyszłością, ale ciągle podnoszona jakość.

Degustację prowadzili bardzo sprawnie na zmianę przez Anja Cramer, Maciej Sokołowskiego, oraz dwaj mistrzowie sztuki kulinarnej Adrian Pilarczyk i Mikołaj Szmyt.

Doskonałe zestawienia dań i win większość z obecnych wprawiały w stan kulinarnej nirvany. Już pierwszy set ustawił wysoko porzeczkę: – Contratto z 2011, obłędnie dobre spumante, które styl z początku przypominający najlepsze cavy przeszedł po chwili w jakość porównywalną z szampanami. Trufle, owoc i piękna kwasowość doskonale zagrały z przystawką z gruszek, moreli i brzoskwiń w towarzystwie sera pecorino z orzechami. 10/10 … absolut!

Dalej było równie ciekawie, a napięcie trzymało do samego deseru.

Nietypowe, dzikie nieco chadronnay, jeszcze przed zamieszaniem wabiło nos. Gdy podano carpaccio z truflowym sosem i parmezanem, na twarzach gości malował się zachwyt.

Kolejne wino było z Toskanii. Sangiovese w bukiecie tak klasycznie toskańskie, że aż dziw, że nie miało znaczka chianti – słynnego koguta. Oczywiście smak wina był zdecydowanie ciekawszy od wielu chianti classico. Podany pieróg z foie gras, z czerwoną kapustą, kurkami i wiśnią okazał się nieco kontrowersyjny. Dla mnie ten zestaw był przyzwoity, ale nie odczuwałem idealnego mariażu.

Podane jako następne Barbaresco, skórzaste, czekoladowe i wiśniowe Zarazem, ponownie wszystkich pozytywnie zelektryzowało. Genialne wino i zaserwowany do tego comber jagnięcy z szyjkami rakowymi i burakiem wpasował się bardzo ciekawie. Dla niektórych było zbyt słodko, ale co tam… cukier krzepi.

Czas na największe zaskoczenie. Barbera d’Asti w wydaniu La Spinetta, to jakość nieosiągalna dla innych. Nigdy, przenigdy nie piłem lepszej barbery! Wyrazisty, kompleksowy bukiet pełen porzeczek, czekolady i mokki, powideł i konfitur. Jeszcze większe zaskoczenie w ustach, które są taniczne, ale słodkawe. Policzki z dzika podane z puree z marchwi … jestem w niebie!

Na deser Moscato i pyszne owoce z lodami z ziemniaków. Bardzo piękne, klasyczne Moscato d’Asti dobiło nas cudną, nienachlaną słodyczą. Przepiękna kolacja, doskonałe wina, smaczna, nietuzinkowa kuchnia, bardzo dobra obsługa, mili ludzie. Co więcej potrzeba?

Maciej Katarzyński Kolor Wina

The Time cz. 2 – VEGA – SICILIA- 5 grudzień 2018

Po naukę…
Vega to teoretycznie najlepsza winnica Hiszpanii. Sprawdzamy dzisiaj czy inne jej projekty są też tak dobre:
-ALION też z Ribery del Duero, jak sam Vega
-MACAN Rioja
-PINTIA Toro
-OREMUS Tokaji

Bodega Vega Sicilia, to jedna z najlepszych winnic nie tylko w  Hiszpanii, ale i w Europie.

Wina po tym szyldem powstają już w kilku miejscach Hiszpanii, ale  pierwsza i najważniejsza ulokowana jest w hiszpańskim denominacyjnym  regionie Ribera del Duero, w prowincji Valladolid, w makroregionie Castilla y Leon. Jedyną inwestycją Vegi poza Hiszpanią, jest Winnica OREMUS na Węgrzech, gdzie powstają cudowne TOKAJE.

Ta pierwsza i najważniejsza winnica w Riberze została założona w 1864 roku przez Dona Eloya Lecanda y Chavesa, który zasadził różne winogrona, m.in. sprowadzone z Bordeaux – Cabernet Sauvignon i Merlot, które są nadal używane w dzisiejszych winach. Jednak najważniejszą odmianą jest TEMPRANILLO, nazywane tutaj TINA DEL PAIS.

Od 1982 roku, w którym to region Ribera del Duero otrzymał status Denominación de Origen, winiarnia jest własnością rodziny Álvarez.

The Time cz. 3 – DO BIERZO – 20 luty 2019

DO BIERZO – degustacja win organizowana przez DEGUSTA ESPAŃA
www.hiszpanskiewina.pl
20 luty 2019 Poznań, restauracja The Time

Bierzo to hiszpańskie DO (denominación de origen) czyli apelacja powołana do oznaczenia jakościowego, najlepszych win z tego regionu, który położony jest w północno-zachodniej części prowincji León (Castylia y León) i obejmuje około 3000 km².
Wina Bierzo powstają na zboczach małych dolin na łupkach i kwarcu, w części górskiej (Alto Bierzo), ale i na szerokiej, płaskiej równinie (Bajo Bierzo).
Na degustacji mieliśmy doskonały wybór win, pokazujący jak z jednego, mało znanego szczepu o nazwie MENCIA można wyczarować wina w różnym stylu.
DO Bierzo i wina ze szczepu Mencia, to wina taniczne, owocowe, mineralne, ale w zależności czy mają i jak długo kontakt z beczką potrafią ewoluować w przedziwne i smaczne zarazem klimaty.

Mencia to 75 % nasadzeń, inne szczepy liczące się to białe palomino i godello i odrobiną czerwonej garnachy.

Dziękuję za możliwość brania udziału w tej ciekawej lekcji – Malgosia Kozakiewicz
Dziękuję za prowadzenie, przekaz i fachowość – Julio César Sobrino
Dziękuję gospodarzowi za gościnność i sprawny serwis – Maciej Sokołowski
Muchas Gracias !

Może Ci się również spodoba