Biologiczne, ekologiczne…
Biologiczne, ekologiczne, organiczne, naturalne, biodynamiczne – Jakie te wina są?
W ostatnim czasie temat „zdrowych” win przybrał na sile, stał się modny, pojawia się coraz więcej pytań, ale odpowiedzi wcale nie ma zbyt wiele prawidłowych.
Postaram się Państwu w kilku zdaniach uporządkować ten temat. Jeśli na etykiecie lub kontretykiecie butelki wina włoskiego znajdziecie Państwo informację o posiadaniu certyfikatu ICEA [Instituto per la Certificazione Etica e Ambientale] wina francuskiego informację o posiadaniu certyfikatu AB (Agriculture Biologique), lub w przypadku innych win pojawi się określenie międzynarodowe – Demeter – lub ewentualnie ECOCERT SAS to możecie mieć Państwo pewność, że macie do czynienia z prawdziwym, zdrowym winem.
A co w przypadku innych oznaczeń? Jaka w sumie jest różnica pomiędzy winami Eco, Bio czy Organicznymi ? Otóż rozróżniamy dwa podstawowe typy win:- jeśli wino zostało zrobione z winogron powstałych w danej winnicy, gdzie nie stosowano absolutnie żadnych środków chemicznych, to takie wino nazywa się winem BIO- winem biodynamicznym będziemy nazywać wina wyprodukowane podobnie jak wina bio a dodatkowo cały proces wytwarzania wina, na każdym etapie wykonywany był zgodnie z kalendarzem upraw biodynamicznych. Z jego podstawowymi zasadami zarówno wino bio jak i biodynamiczne wytwarzane przez producentów, którzy z różnych względów jeszcze nie uzyskali tych najważniejszych certyfikatów, mieszczą się w kategorii win organicznych lub jak kto woli naturalnych. Zdarza się też sporadycznie, że posiadacz certyfikatu np. Demeter, woli używać terminu wino organiczne ze względów marketingowych.Są jeszcze wina ekologiczne, ale nie ma precyzyjnych terminów, zasad idefinicji dotyczących tej nazwy, w praktyce przekłada się to wina bardziej modne, bo coś tam jest eko, więc powinno być zdrowsze niż normalne. niestety bywają tutaj wina robione przez naciągaczy i oszustów.
Koncepcja win biodynamicznych zaczerpnięta została z antropozofi Rudolfa Steinera, którą to po raz pierwszy ogłosił w 1924 roku. Co ciekawe, Steiner był całe życie abstynentem, a jego prace odnosiły się do niemal całego rolnictwa poza winogrodnictwem! Dopiero niemal 30 lat później Maria Thun opracowała specjalny kalendarz biodynamiczny, aktualizowany co roku, z którego do dziś korzystają wszyscy zainteresowani producenci, w tym także winiarze.
Biodynamika to szacunek dla natury, wspomaganie naturalnych sił i eliminowanie wszelkich chemicznie przetworzonych substancji (np. herbicydy i inne – cydy).
Głównym przesłaniem jest dbałość o równowagę pomiędzy ciepłem, wodą, ziemią i powietrzem. Osiągniemy to poprzez pewien rytm wykonywanych prac: codzienny (ziemski), comiesięczny (księżycowy) i coroczny (słoneczny).
Wina biodynamiczne charakteryzują się ciekawym, dla wielu doskonałym smakiem, ponieważ nie są filtrowane, nie używa się do ich produkcji obcych drożdży, cukru i polepszaczy, ogranicza się lub eliminuje w ogóle obecność siarki : nie więcej jak 10 mg/l przy winach czerwonych i 25 mg/l siarki przy winach białych. Wina te są korzystniejsze dla zdrowia i przyjazne dla otoczenia.
tekst Maciej Katarzyński
zdjęcia Kamil Wolny