WINO DLA OPORNYCH cz V
Szanowni początkujący Winomaniacy!
Na koniec chciałbym Was prosić, abyście pilnie szukali wszelkich informacji na temat tego z czego dany producent wina, winnica, winemaker – zrobił / zrobili przedmiotowe wino. Szukamy nazw gatunków (szczepów) winogron, np. Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling itd. Każdy szczep ma swoje walory zapachowe i smakowe. Znając charakterystyczny smak i zapach danego gatunku winogron możemy wybrać takie wino, które nam się najbardziej smakuje. To tak jak z gatunkami gruszek albo jabłek – boskop lub antonówka są dość twarde kwaśne – nadają się najlepiej do upieczenia szarlotki, ale nie jako pyszne i słodkie jabłko deserowe. Podobna różnorodność jest wśród win… ale są takie wina jak wspominany CR, których to producent wstydzi się podać z jakiego gatunku winogron zrobił dane wino … czyżby miał coś do ukrycia? …. A może nie tylko z winogron je zrobił?
Podsumowując:
– ile wino ma mocy czyli sprawdzamy poziom alkoholu (12 – 15)
– rocznik (nie za stare, a najlepiej dość młode)
– skąd (nie tylko kraj, nie tylko region, najlepiej nazwa gminy)
– z czego (za jakich szczepów winogron)
Życzę mądrych wyborów!
Maciej Katarzyński