Zodiak PET-NAT

Polski musujący czerwony pet – nat z Winnicy ZODIAK, niczym enologiczne jajko faberge

WINNICA ZODIAK * LEON MILLOT- ALLEGRO * PET – NAT musujące, czerwone , wytrawne

wino wytworzone metodą MERRETA

Leon Millot zbiór 2017

Allegro – 2018

Druga fermentacja w butelkach od kwietnia 2019.

Winogrona nie były siarkowane, jednak na butelce mamy informację o obecności siarki.

Dokładne dane za producentem:

Alkohol 11,8%

cukier 0,26 g/litr,

kwasowość 5,6 g/litr

siarka 25 mg/litr.

UWAGA:
przed otwieraniem mocno schłodzić!!! Nawet bardzo mocno! Nawet do 4 C, bo ja schłodziłem tylko na 8 C i wino przy otwarciu „wystrzeliło” i utrata wina była na poziomie 15 -20% …. potem zaraz po nalaniu mocno się pieniło.

CIEKAWOSTKA:
wino to dostało w czerwcu tytuł The Best of Poland i srebrny medal na konkursie w Šardicach (Morawy), a to TAM duże wyróżnienie, Czesi bowiem są mocno konserwatywni w ocenie takich win.

CO ZATEM W KIELISZKU mamy?

*kolor dość matowy, wiśniowa czerwień z akcentem czerni porzeczek

– uwaga: bardzo wysoka perlistość z początku szybko traci na musowaniu

– warto obcować z tym winem i pić je, zaraz po zaserwowaniu, raczej w małych porcjach, bo zaraz po wlaniu do kieliszka, doznania, smak i aromaty są o wiele ciekawsze niż po 2- 3 minutach, gdy wino uspokaja się…

* w pierwszym nosie sporo wiśni szklanki, czarna porzeczka i powiew pieprznej nuty z akcentem popiołu

* drugi nos (po zamieszaniu) bardziej złożony, pojawia się poza owocem ( dominacja porzeczek, wiśnia na drugim planie ), biały pieprz, tabaka, sucha pestka, mocca

* usta ze średnia kwasowością, dyskretnie zaledwie taniczne, ale ładne, interesujące, bardzo CZYSTE, bez błędów i rys negatywnych, stylem nawiązujące mimochodem do wytrawnych Lambrusco

Wino jest bardzo owocowe, żwawe, żywe i wręcz orzeźwiające, średnio złożone z plusem

Sugestie kulinarne:

wino ciekawie i smacznie układa się z lekkimi wędlinami ( szynka, schab na zimno ) oraz z wyrazistymi serami – zarówno blue jak i typu parmezan

Myślę, że byłby ciekawy mariaż z klasycznym carpaccio wołowym, pokusiłbym się też podanie tego wina do pierogów z kaczką (farsz), pierożków chińskich z kolendrą i wieprzowiną oraz mielonymi wieprzowymi kotlecikami bogato przyprawionymi czubrycą …

* PODSUMOWANIE

Hm, nie jest to wino dla wszystkich, o nie!

To wino jest raczej subtelne, niż wyraziste, no i dość złożone ; adresowane do osób szukających nieco ciekawszych doznań niż mieszanka cukru z bąblami o smaku wiśni z nalewki Babuni.

Szacunek za sztukę jakim jest to wino i … każda butelka, bowiem nie tylko jest nietuzinkowo, ciekawie, ambitnie, a zarazem smacznie i „czysto”, ale przede wszystkim sama butelka jest tak wykończona, tak dopieczona od strony wizualnej, że ja osobiście miałem do czynienia z takimi małymi arcydziełami, tylko na poziomie win często kosztującymi sporo więcej niż sto kilkadziesiąt złotych… i to nie zawsze.
Powiem szczerze, że na tle polskich win to absolutny TOP, wręcz ARCYDZIEŁO, SZTUKA prze wielkie „SZ”, a na tle EUROPEJSKICH win, spokojnie czołówka !
Mam na myśli cały koncept: wino + etykiety + wykończenie …

Mirek Krasnowski … twórca tego cudeńka! Chapeau bas !

 

Możesz również polubić…