Masterclass Abadia Retuerta
Tam gdzie historia i tradycja łączy się z nowoczesnością!
Masterclass Abadia Retuerta
2025.04.09 Concordia Taste
organizator i importer:
DOM WINA z Krakowa
To jedno z tych miejsc gdzie co jakiś czas chciałbym wracać. Tym razem wina Abadii przyjechały do nas, do Poznania. Od 25 lat importerem tych win jest Dom Wina z Krakowa, a wina te wyszukał na początku ich drogi Paweł Gąsiorek … i chwała mu za to! To boskie wina! Wszystkie oceniane ponad 90 pkt.
ABADIA RETUERTA to jedna z tych winnic, gdzie warto raz na jakiś czas zdegustować kolejnych win i roczników. To jedna z tych filozofii produkcji wina, która często wyznacza trendy lub przynajmniej na tyle wypala znamię w ustach degustującego raz ich wino, że już na zawsze jesteś ich niewolnikiem… i chcesz nim pozostać po kres Twego żywota.
Przed wieloma laty, gdy byłem po raz pierwszy zawodowo w Hiszpanii, dane mi było być świadkiem rozwoju kończącej się pierwszej dekady działalności Bodegi Abadia Retuerta mieszczącej się w regionie o nazwie Sardon de Duero. Ten region sąsiadujący z Ribera del Duero, dopiero od trzech lat ma Denominacion de Origen , ale tym się akurat właściciele Bodegi i ludzie tworzący tam wino nie przejmują. Robiącdobrevwino i kropka.
Pamiątki z czasów Vino de la Tierra de Castilla y Leon widnieją na kontretykietach starszych roczników.
Z tymi winami jest tak jak z supertoskanami – produkcja startowała jako zwykłe wino stołowe !
Bodega Abadia Retuerta to fascynujące przedsięwzięcie biznesowe giganta farmacji – Novartis – które rozpoczęło się w 1996 roku. Lecz ten rok to ciągle współczesność. Bo wino tam zafunkcjonowało przecież po raz pierwszy przed prawie 900 laty! W 1146 roku Zakon Norbertanów ukończył budowę klasztoru Santa Maria de Retuerta. Idealne położenie dla winnic – nieopodal jest dolina rzeki Duero! Zatem mnisi na dzień dobry otrzymują polecenie uprawy winorośli do celów liturgicznych, a przy tym jeden z opatów ściąga także pierwsze krzewy francuskich odmian, głównie z Burgundii. Odtąd, jak mówią miejscowi – ziemia ta jest poświęcona oddaniu, wyciszeniu i winu !
Klasztor ów, a zasadzie pozostałe mury po nim, to dzisiaj luksusowy hotel, doskonała restauracja, winnica i siedziba firmy. W pewnym sensie mury te są niemym świadkiem złożonej historii Hiszpanii, a Kastylii w szczególności. Wystarczy choćby tylko przypomnieć, że przed dziewięciuset laty mury fortyfikacyjne klasztoru były naocznym świadkiem rodzącego się chrześcijaństwa. Niegdyś Monasterio de Santa Maria de Returta – dzisiaj „La Domaine” – Hotel i Restauracja , winnica Abadia Retuerta oraz luksusowy klub dla bogaczy.
Współcześni właściciele miejsca, firma Novartis, pogodziła w tym miejscu kilka rzeczy : – miejscową florę i faunę, piękny krajobraz, winorośle, luksus hotelu i restauracji, no i winnicę – tę część na zewnątrz, gdzie na ponad 200 hektarach rosną różne odmiany winorośli, jak i część gdzie pracuje się nad komponowaniem i smakiem wina… ale te zabudowania są w sporej części ukryte w ziemi, wręcz pod nią. Zarówno jednak tam gdzie uprawiają winogrona, jak i gdzie je poddają procesowi winifikacji, najnowoczesne techniki uprawy i produkcji wina są zaprzęgnięte do pracy w sposób często zaskakujący. Zacznijmy zatem od winnicy i od ustawienia pod koniec XX wieku co kilkadziesiąt metrów specjalnych wiatraków, które włączone w upalne dni przedmuchiwały gorące masy powietrza. Takie samo zadanie dotyczyło pojawienia się zbyt zimnych, chłodnych mas powietrza. Także małe natryski 25 lat temu były tutaj sporą nowością, ale te już w świecie winiarskim są wykorzystywane od znacznie dłuższego czasu. Po upalnym i suchym dniu krople sztucznego deszczu są dla winorośli czymś niebagatelnie ważnym. Klimat tutejszy jest dość stabilny i średnia różnica temperatur nie jest wielka. Zimą bardzo rzadko spada temperatura poniżej zera, a latem tak samo rzadko przekracza 30 C. Ów wiatraczki i prysznice to jednak tylko wierzchołek innowacji technologicznych. Na terenie winnicy jest wkopanych kilka sond – te nie tylko badają glebę , ale kilka ich jest także wpuszczonych w korzenie winorośli. Te znów łącznie podłączone do systemu komputerowego pokazują aktualną temperaturę, wilgotność i pewnie jeszcze z 20 innych parametrów potrzebnych do zrobienia tych nietuzinkowych, wyrazistych i zarazem niebiańskich win. Te powstają głównie z takich szczepów jak tempranillo ( polecam szczególnie wino PAGO NEGROLADA ), cabernet sauvignon ( polecam PAGO VALDEBELLON), syrah ( tutaj PAGO GARDUNIA ), petit verdot ( PV ) , garnacha, graciano i białe szczepy sauvignon blanc i verdejo. Jednak moim ulubionym winem z Abadia Retuerta jest SELECCION ESPECIAL.
Aktualnie w sprzedaży jest rocznik 2020, który powstaje głównie ze szczepów tempranillo i cabernet sauvignon oraz odrobiny syrahi innych. Aż półtora roku wino jest starzone w beczkach zarówno z dębu francuskiego jaki i amerykańskiego. Miałem niegdyś przyjemność degustować najlepsze roczniki tego wina, bo z 2000 i 2001 roku. Ciekawostką jest to, że właśnie rocznik 2001 został w 2005 roku winem roku, najlepszym winem świata – a stało się to podczas szacownego International Wine Challenge w Londynie.
Wracajmy jednak do winnicy – właściwa bodega nie mieści się w starych murach klasztoru, lecz nieco dalej, w zadrzewionym z lekka terenie. Jest nowoczesna, wyposażona w doskonałe laboratorium i urządzenia dbające, aby wszelkie procesy wędrówki wina od tanków, przez beczki, po butelki odbywały się możliwie jak najmniej inwazyjnie i z zachowaniem biologicznych i ekologicznych standardów. Dlatego też kładzie się nacisk na grawitacyjną drogę wina – nie używa się raczej pomp. Służy do tego tak zwany system obi. Olbrzymie magazyny wypełniają beczki z francuskiego dębu ( głównie french limousin i alier), ale używa się także beczek amerykańskich.
Jeśli będziecie kiedyś w okolicy warto zapuścić się do tego klasztoru – bynajmniej nie po to by się pomodlić, chociaż kto wie … Są tu zapasy win historycznych, jak na to miejsce, bo pierwsze roczniki win, od których produkcja się zaczęła przed prawie 30 laty. Polecam zamówić sobie butelkę jakiegoś starego Cuvee, które aktualnie już nie są produkowane … może jakieś CUVEE PALMOAR z 1996 roku? Albo młodsze z 2005 ? Może CUVEE EL CAMPANARIO ?
Tutaj niebo zeszło na ziemię w postaci wina. W hotelu jest jak w raju, a restauracja karmi lepiej niż możemy sobie wyobrazić. Raj, niebo na ziemi… cudowne wina, pełne mocy, struktury, tanin, bogate w liczne aromaty. Niby podobne do win z sąsiedniego wielkiego regionu Ribera del Duero, a jednak nieco inne, bardziej eleganckie, choć czasem muskularne.
Sardon de Duero … to gdzie to jest? Nie w raju, ale prawie …







